Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in Rusland. Het wordt gemaakt met verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Je kunt Kefir maken met koeien-, geiten-, schapen- of eventueel sojamelk en kefirkorrels. Het beste is het om rauwe biologische melk te gebruiken van gras gevoerde koeien. De Kefirkorrels fermenteren de suikers in de melk.
Waterkefir
Je kunt ook waterkefir maken (als je bijvoorbeeld lactose intolerant bent) met kokoswater. Gewoon water alleen is niet voldoende, omdat het niet genoeg suikers bevat.
Ik ben geen voorstander van het gebruik van melkproducten vanwege de hoeveelheid lactose die daarin zit. Veel volwassenen hebben problemen met de vertering daarvan. Bij het fermentatieproces van kefir wordt de lactose voor een groot deel afgebroken, waardoor de meeste mensen geen klachten krijgen van het gebruik van kefir. (Melkkefir is echter niet geschikt voor mensen die lactose intolerant zijn. Er blijft altijd een beetje lactose in zitten.)
Kefir bevat daarnaast juist veel gisten en melkzuurbacteriën die heel goed zijn voor onze darmen. Het bevat een ruime hoeveelheid calcium, eiwitten, B vitaminen, magnesium, vitamine K2, biotine, foliumzuur, enzymen en probiotica.
De samenstelling van specifieke bacteriën en gisten maakt dat Kefir tot een krachtige, natuurlijke probiotica is.
Verschillende gezondheidsvoordelen van Kefir:
- Botontkalking of osteoporose komt veel voor, vooral bij vrouwen in Westerse landen. In dierproeven is aangetoond dat de opname van mineralen die nodig zijn voor de botopbouw, zoals calcium en magnesium door het gebruik van kefir verbeterde.
In kefir zit een ruime hoeveelheid calcium, maar ook magnesium en vitamine K2. Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in de calciumhuishouding. Het zorgt er onder andere voor dat calcium op de juiste plaats in het lichaam terecht komt. Magnesium is noodzakelijk voor de opname van calcium. Zonder magnesium wordt calcium niet (of niet goed) opgenomen. - Het lijkt erop dat kefir bescherming biedt tegen kanker. Het kan de groei van kankercellen belemmeren. Er zijn laboratoriumonderzoeken die dit aantonen maar er zijn nog geen onderzoeken gedaan bij mensen. Bij dierproeven is aangetoond dat het gebruik van gefermenteerde voedingsmiddelen bepaalde tumoren doodt. Regelmatig gebruik van kefir kan helpen om de groei van borstkankercellen te remmen.
- De probiotische werking van kefir zorgt voor herstel van de goede darmbacteriën. Hierdoor werken ze dus ook goed tegen de candida schimmel, die vooral groeit wanneer de darmbacteriën uit balans zijn. Kefir kan aanzienlijke verbetering geven bij inflammatoire darmziekten, zoals het prikkelbare darmsyndroom. Onderzoek, gepubliceerd in een Canadees medisch tijdschrift, heeft aangetoond dat voeding die rijk is aan probiotica, zoals kefir, PDS kan genezen en de ontstekingen bij o.a. de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan helpen te verminderen.
- De bacteriën produceren tijdens het fermenteren een groot aantal vitaminen en mineralen, maar ook het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan hebben we nodig om serotonine (gelukshormoon) en melatonine (slaaphormoon) te maken.
- Onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Immunology heeft aangetoond dat kefir positieve effecten heeft op allergieën en astma. Kefir lijkt de symptomen hiervan te onderdrukken.
Probiotica
Via ons Westerse eetpatroon krijgen we veel te weinig probiotica binnen, met alle gevolgen van dien. Inmiddels weten we allemaal dat onze weerstand uit onze darmen komt. Een goede darmwerking en een goede darmflora zijn de basis van onze gezondheid.
Mijn advies in is om een goede pre- en probiotica te slikken en daarnaast gefermenteerde voeding toe te voegen aan het eetpatroon. Dit moet je wel geleidelijk doen, want van teveel ineens kun je last krijgen als je darmen dit niet gewend zijn.
Mocht je meer advies willen over een gezond eetpatroon of meer informatie over een goede pre- en probiotica, neem dan contact met me op.